Nove možnosti preprečevanja alergij

V zadnjih desetletjih v svetu vedno bolj narašča število alergijskih bolezni. Pogostnost v populaciji je že med 30 in 40 %. Alergija na hrano je sicer malo manj pogosta, vendar se največkrat pojavlja že v obdobju dojenčka, saj je njegov imunski sistem še dokaj nerazvit.

Najpogostejši alergeni v prehrani so beljakovine kravjega mleka, jajc, soje, arašidov, oreščkov, rib, čokolade, meda in drugih. Najpogostejši pa so ravno beljakovine kravjega mleka.

Materino mleko – najboljši začetek

Mnoge študije dokazujejo , da imajo dojeni otroci manjše tveganje za razvoj alergij, črevesnih infekcij in ostalih težav. Materino mleko je najbolj zdrava in primerna hrana za dojenčka. Vsebuje vse naravne sestavine (beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrate , encime, minerale, vitamine, hormone), ki jih dojenček potrebuje za svojo hitro rast. Dojenčkov imunski sistem ob rojstvu še ni dokončno razvit, zato so dojenčki v začetku bolj občutljivi za razne infekcije. Z dojenjem pa dobijo vso potrebno zaščito in podporo.

Materino mleko pomaga preprečevati infekcije tako, da krepi imunski sistem dojenčka.S hranjenjem dojenček prejema v materinem mleku prisotne prebiotike in dragocena protitelesa.To so naravni zaščitni faktorji pred škodljivi mikroorganizmi.Materino mleko torej vsebuje prebiotike in dokazano je , da igrajo pomembno vlogo pri krepitvi novorojenčkovega imunskega sistema.

Prebiotiki oziroma prebiotični oligosaharidi se v tankem črevesu ne razgradijo niti ne resorbirajo. V debelo črevo pridejo nespremenjeni in služijo kot hrana za “človeku prijazne” bakterije. Povečano število “človeku prijaznih” bakterij zavzame več prostora v prebavnem traktu kot “škodljive” bakterije in tako vpliva na ugodno dojenčkovo prebavno mikrofloro. Znanstvene študije so pokazale, da razvoj ugodne prebavne mikloflore pomaga zmanjšati pogostost diarej , določenih vrst infekcij ter zmanjšuje možnost nastanka alergij in ekcemov.

Slika 1: Prebiotiki v materinem mleku pomagajo krepiti imunski sistem

Preprečevanje alergijskih bolezni

Alergijske bolezni smo vse do sedaj skušali odpravljati z izključitvijo alergenov in tako zmanjšati možnost razvoja alergijskih bolezni. To je vzročno zdravljenje. Pri rizičnih skupinah otrok ( tam kjer so že njihovi starši imeli alergije ) se svetuje uporaba hipoalergenih formul, ob dokazani alergije pa posebna hrana , ki izključuje prisotnost alergenov, zlasti mlečnih beljakovin, včasih pa tudi sojinih. Te posebne vrste hrane so mlečni hidrolizati, hidrolizati soje ali pa elementarne formule, kjer so beljakovine razgrajene vse do aminokislin.

Po načelu bolje je preprečevati “kot zdraviti”, pa se svetuje pri potencialni alergiji in pri dokazani alergiji izključno dojenje v prvih 6 mesecih, nato pa zelo postopno in previdno uvajati mešano prehrano. Materino mleko namreč pomaga krepiti imunski sistem in tako zmanjša možnost razvoja alergij.

Žal dojenje ni vedno možno , ali pa je materinega mleka premalo.Sedaj lahko zdravje vašega malčka zaščitijo tudi najnovejše mlečne formule za dojenčke, ki vsebujejo prebiotike, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek alergij in infekcij.

Slika 2: Vpliv Aptamilov in Milumilov na imunski sistem dojenčka

Slika 3: Prebiotiki v Milupinih mlečnih formulah zmanjšujejo incidenco diarej in infekcij zgornjega respiratornega trakta

Slika 4: Zmanjšana incidenca atopičnega dermatitisa pri dojenčkih, ki imajo povečano tveganje za nastanek alergij

Milupa prebiotiki so pripravljeni tako, da posnemajo naravne učinke materinega mleka.. Le Milupa mlečne formule vsebujejo prebiotike , ki klinično posnemajo efekte prebiotikov iz materinega mleka. Zato so patentirani in klinično potrjeni.

Zaključek

Torej, dragi starši, na podlagi najnovejših znanstvenih dognanj in novih mlečnih formul imate sedaj možnost kljub nezmožnosti dojenja, poskrbeti za ustrezno zaščito vašega dojenčka in zmanjšati možnost alergičnih reakcij, tako da “Naravno pomagate krepiti obrambni sistem vašega dojenčka.”

Related Posts

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja