Mesto in občina Lendava bo postala svetovna prestolnica bograča. Tako je danes v prvi obravnavi sklenil občinski svet, ki bo dokončno o omenjenem imenovanju odločil v petek na dopisni seji. Svetovno prestolnico bograča naj bi uradno razglasili 26. avgusta na Bogračfestu.

Kot je pojasnil lendavski župan Anton Balažek, se je občina v Razvojnem programu 2007 do 2013 opredelila za razvoj turizma, ki je tista gospodarska dejavnost, s katero se dosegajo sinergijski učinki s kmetijstvom, kar lahko bistveno prispeva k višji kakovosti življenja v občini.

Pomemben del turistične ponudbe je kulinarika, ki jo je treba razvijati, ohranjati njeno stalno kakovost in jo promovirati. Lendava je znana po specifični jedi, to je bograču in z odlokom o razglasitvi svetovne prestolnice bograča bo občina Lendava postavila pravni okvir za zaščito svojega položaja v ponudbi bograča, določila simbole, način zastopanja in financiranja.

Glede na odlok bodo simboli prestolnice bograča spominska tabla na mestni hiši, spominska knjiga pokroviteljev, uradna receptura za kuhanje bograča, kraljica bograča in turistično kulinarična prireditev Bogračfest. Organizacijo, razvoj in promocijo prestolnice bograča bo financirala občine Lendava iz turistične takse. Z odlokom se bo vzpostavilo konzorcialno sodelovanje med občino in lokalnimi turističnimi ponudniki, ki bodo zadolženi za posamezne turistične produkte. Župan

Balažek je ob tem dodal še, da je idejo za prestolnico bograča dal predsednik republike Danilo Türk, ki ga bodo zaprosili, da postane prvi častni pokrovitelj svetovne prestolnice bograča. Lendavski občinski svetniki so pobudo za svetovno prestolnico bograča pozdravili, vendar z obžalovanjem, da do nje prihaja komaj zdaj, obenem so se strinjali, da je treba doreči ime za uradnega komercialnega zastopnika: ali bo to kraljica, kralj ali oba, ali vitez ali katero drugo poimenovanje.

O dokončnem imenovanju Lendave za svetovno prestolnico bograča bodo občinski svetniki odločili na dopisni seji; gradivo zanjo bodo dobili konec tedna in ga v ponedeljek vrnili. Uradna razglasitev pa naj bi bila 26. avgusta v okviru dvodnevne prireditve Bogračfest.

admin

By admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja